Protectors de plom de tiroides en mamografia

12
Jul

UTILITZACIÓ DE PROTECTORS PLOMATS DE TIROIDES EN MAMOGRAFIA

Nota de la SEPR i la SEDIM

Durant els últims mesos, en les Unitats de mamografia, arriben un gran nombre de pacients que manifesten  inquietud per un possible risc de carcinoma de tiroides, degut a això la dosis de radiació que puguin rebre durant la realització de la mamografia, degut això sol·liciten l'ús d'un protector plomat per tiroides durant la prova.

L'ús de material plomat durant la realització d'una radiografia per la protecció radiològica de determinats òrgans, ha de ser avaluada amb molta cura, en funció del balanç risc benefici pel pacient, ja que la seva utilització no sempre és necessària ni és sempre convenient.

Durant la realització de la mamografia el tiroides no esta exposat directament al raig de RX. Això, juntament a la tècnica radiogràfica utilitzada, i al petit volum irradiat, fa que la dosis de radiació dispersa rebuda pel tiroides sigui insignificant.   

A més donada la posició que la pacient ha de mantindre durant l'examen, hi ha la possibilitat que el protector de tiroides interfereixi creant artefactes en la imatge, que  poden afectar a la qualitat de la mateixa , per tant, a un correcte diagnostic. Això podria, fins i tot, fer necessària la repetició de la mamografia,  implicant un increment injustificat en la dosis rebuda per la pacient.

En aquest sentit s'han posicionat varies Societats científiques com  American College of Radiology, Society of Breast Imaging, American Society of Radiologic Technologists, i també es coincident amb els resultats obtinguts en la bibliografia científica més recent. 

Sobre la base d'aquest fet exposat es considera que durant la realització de la mamografia no es necessari utilitzar el protector plomat de tiroides, i el seu ús pot ser perjudicial per la pacient des del punt de vista del correcte diagnostic i de la optimització de la protecció radiològica.

 

Per més informació: http://www.sedim.es/