DENSITOMETRIA ÒSSIA

Què és?

La densitometria òssia permet valorar la densitat de l'os, una prova especialment indicada per a l'adequat diagnòstic de l'osteoporosi. Els registres s'obtenen habitualment en columna lumbar i malucs.

Preparació de la prova

No cal estar en dejú, però si pren suplements de calci ha d'interrompre la seva ingesta 24 hores abans de la prova.Ha de portar una roba confortable, evitant peces amb cremalleres, cinturons o botons de metall.Ha d'informar al seu metge si recentment s'ha realitzat una exploració amb bari, o un escàner o estudi isotòpic amb injecció de contrast. En aquest cas, hauria d'esperar de 10 a 14 dies per realitzar la prova.Les dones han d'informar sempre al seu metge o al tècnic de radiologia si està o pot estar embarassada.

Preguntes freqüents - FAQ

 • Qui realitza les densitometries?
  En el nostre centre els encarregats de realitzar les densitometries són tècnics en radiologia, sent posteriorment informada per un metge radiòleg.
 • És la millor prova per a la meva malaltia?
  Es tracta d'una prova indicada pel seu metge per a l'estudi concret de la seva malaltia, amb la qual creu que s'obtindrà el major rendiment.
 • És una prova incòmoda o dolorosa? És una prova perillosa?
  La densitometria és un examen indolor, no és incòmode per al pacient, i l'exposició a radiacions ionitzants és mínima.
 • Quant dura l'estudi?
  L'exploració dura aproximadament 10 minuts. L'equip consta d'una taula plana sobre la qual un braç suspès es desplaça durant l'exploració. Un cop estigui sobre la taula se li demanarà que no es mogui per realitzar la prova de forma adequada
 • Quines són les indicacions més freqüents?
  La principal indicació de la densitometria òssia és el diagnòstic de l'osteoporosi, que suposa una pèrdua progressiva de calci dels ossos, els quals es tornen més fràgils i propensos a fractures. Afecta habitualment a dones després de la menopausa, encara que també es pot presentar en homes.
  Si la densitat òssia és baixa, el seu metge pot establir un tractament per prevenir aquestes fractures. La densitometria òssia permet també valorar els efectes del tractament de l'osteoporosi o altres condicions que causen pèrdua d'os.
  És recomanable fer un test de densitat mineral òssia si vostè:
  - És una dona postmenopàusica i no pren estrògen.
  - Té història personal o materna de fractura de maluc o és fumadora.
  - És una dona postmenopàusica amb alçada menor de 1,67 m o prima (menys de 56 kg).
  - En homes amb malalties associades a la pèrdua d'os.
  - Usa medicacions que causen pèrdua de calci.
  - Té antecedents de diabetis tipus I, malaltia hepàtica, renal o història familiar d'osteoporosi.
  - Té hipertiroïdisme.
  - Antecedents d'una fractura amb un traumatisme lleu.
  - Tenir evidència radiològica de fractura vertebral o altres signes d'osteoporosi.

Extret del web de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM).